Despre carti nu numai de bine

Cristian Preda: Modernitatea politica si românismul, Editura Nemira, 1998, 247 pg.


"Pasionat de liberalism", cum spune, înca de la început, postfata, Cristian Preda aduce în atentie si "românismul" pe care tot postfata îl considera "cea mai buna expresie pentru inadecvarea reactiei românesti la modernitate". Sunt doua subiecte dificile pe care tânar profesor de la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii din Bucuresti le abordeaza cu curaj si în tandem. Primul este un domeniu cunoscut, aproape definitoriu pentru Cristian Preda, al doilea vine din
zone specifice altor analisti sau oameni politici. Rezultatul este un volum necesar în actualul peisaj în care liberalismul ameninta doar cu un rol mare dar se dovedeste a fi mai mult o politica de conjunctura, îndepartata de doctrina de resort si strategia pe termen lung. Prima jumatate a volumului este o discutie despre fundamentul si esenta liberalismului pentru a se trece, în  doua jumatate, la analiza efectiva facuta modernitatii si românismului prin prisma liberala. Astfel, cel
care s-a îngrijit de aparitia, la "Nemira" a unor texte de baza ale liberalismului românesc demonstreaza ca are o discutie proprie despre acest fenomen, o analiza personala, moderna, deschisa, din perspectiva europeana, într-un sens eliberat de orice oportunism de limbaj.
"Nasterea Leviathanului românesc " este un subcapitol definitoriu pentru combinatia tematica a subiectului, pentru ca finalul sa apartina unui acid mic dictionar al delirului liberal românesc. De fapt, finalul este o jumatate de rând, "Orice comentariu este de prisos", scrisa de Cristian Preda la finalul unui volum unde a demonstrat utilitate contrariului.

(Marius Tita, 8 decembrie cmtitza@hotmail.com)
 

Va rog sa scrieti observatiile dvs. in spatiul de mai jos. 
Parerile coerent exprimate, chiar daca contrazic prezentul articol, vor fi atasate la sfarsitul lui daca autorul opteaza pentru aceasta.
Numele:
Adresa de e-mail:
Comentariu:

Sunt de acord ca acest comentariu al meu sa fie atasat la sfarsitul articolului
DA NU
Afaceri InternationalePolitica InternaEconomieCarti