Cea mai buna revista de analiza internationala, poate si singura, este CENTRAL EUROPEAN ISSUES,

    publicatie a Asociatiei "Manfred Wörner". Ea a fost lansata la scurt timp dupa înfiintarea Asociatiei si se mentine si ca ritm, si din punct de vedere al continutului si aspectului grafic, prin stradania unui grup de entuziasti ce au ca punct comun activitatea în rândul structurilor analitice ale armatei. Din rândul lor se detaseaza actualul presedinte al Asociatiei - în sfârsit, Sorin Encutescu, si vicepresedintele Ionel Nicu Sava. În cel mai recent numar, primul pe acest an, al cincilea al aparitiei, publica importanti analisti si factori de decizie din domeniul militar-strategic. Este numarul lansat la aniversarea a trei ani de existenta a Asociatiei, a 50 de ani de existenta a NATO si un numar nedeclarat de ani de existenta a domnului Encutescu. Le dorim tuturor sa traiasca, mult si bine!
Totul începe cu un articol deosebit, cum sunt toate cele publicate de Christopher Coker la prietenii sai români. El se numeste "NATO ca alianta post-moderna" si chiar daca apeleaza mai mult ca în orice articol al specialistului  londonez la istorie, ofera cheia multor întrebari pre-Washington.
O alta figura a publicisticii si analizei internationale, ajunsa acum la nivelul deciziei politice, este Strobe Talbott, care a devenit destul de prezent, cel putin fizic, la Bucuresti. În volumul în discutie el scrie chiar despre relatiile dintre SUA si România, sub zodia unui parteneriat strategic, lasându-i ambasadorului  James Rosapepe doar latura România-NATO, sub aspectul "batând la usi deschise", ce aminteste de tema reuniunii inaugurale a ciclului de manifestari dedicate de Asociatia "Manfred Wörner", acum aproape un an. În prezent, NATO, ca o doamna în vârsta, ne cere sa nu o sarbatorim!
Mai multe platitudini scrie Ioan Mircea nu Pascu ci Plângu, secretar de stat în MapN din cauza algoritmului.
Sub pretextul, sau chiar convingerea, ca au delimitat nu mai putin de sase razboaie balcanice, cu anticipatele lovituri împotriva Iugoslaviei cu tot, Jeffrey Simon, de la Institute for Strategic Studies din Washington, si Hans Binnendijk, cel uitat de rubrica "Contributors", face o sintetica trecere în revista a problemelor acestui colt de Europa, atât de complexe încât
merita institute de cercetare.
O grabita observatie: revista este din ce în ce mai subtire, din ce în ce mai buna si simplul fapt ca mai apare este o victorie. Sunt locuri unde este singura reprezentanta a gândiri românesti, fiind avantajata de faptul ca este publicata în limba engleza. În acele locuri vecinii nostri estici, mai apropiati sau mai îndepartati, sunt reprezentati masiv dar la un nivel calitativ mult mai redus decât al CENTRAL EUROPEAN ISSUES.
 
 

(Marius Tita, 4 aprilie cmtitza@hotmail.com)
 

Va rog sa scrieti observatiile dvs. in spatiul de mai jos. 
Parerile coerent exprimate, chiar daca contrazic prezentul articol, vor fi atasate la sfarsitul lui daca autorul opteaza pentru aceasta.
Numele:
Adresa de e-mail:
Comentariu:

Sunt de acord ca acest comentariu al meu sa fie atasat la sfarsitul articolului
DA NU
Afaceri InternationalePolitica InternaEconomieCarti