Iugoslavia ’99

Sub acest nume va intra în istoria omenirii unul dintre cele mai grave și importante precedente. Nimic din ce s-a scris, spus sau gândit în domeniul relațiilor internaționale înainte de 24 martie a.c., când a început atacul NATO împotriva Iugoslaviei nu mai este valabil. Mai înclinat spre romantism, Dan Pavel, în numărul 68 din “Sfera politicii”, folosea chiar o imagine plastică, o masă plină cu cărți deștepte și străine care nu mai sunt valabile după momentul Iugoslavia ’99.

Unde dai și cine crapă

Zecile de zile de bombardamente fără răgaz amintesc de încrâncenarea lui Ion Cristoiu de a bate recordul scrierii zilnice de editoriale. Este remarcabilă această tenacitate dar în spatele ei se află mii de oameni uciși, intenționat sau “colateral”, milioane de oameni înnebuniți de uruitul avioanelor, de teama că o bombă din cele multe aruncate își va rata ținta militară nejenându-se să aleagă una civilă. Deși în Occident copiii nu au voie să fie stresați iar o simplă lucrare dentară este subiect de mare atenție, pentru a nu le produce prea mult stress, copiilor Iugoslaviei li s-a înscris în mesajul genetic angoasa bombardamentelor nocturne. Renunțând la amănunte, acțiunea NATO nu are nici o justificare, nici o explicație și dacă nu ar fi cât se poate de contemporană cu noi am zice că așa ceva nu se poate întâmpla. Și totuși, o organizație înființată în urmă cu o jumă tate de secol acționează în afara Cartei și spațiului său, în afara condițiilor care au dus la creare și funcționarea sa, fără a găsi măcar necesar să-și modifice Statutul.

Deși SUA și Occidentul prezintă cea mai serioasă analiză de relații internaționale și au cele mai bune servicii de informații, unele acțiuni surprind și ne pun pe gânduri. În primul rând, când se constată creșterea în progresie geometrică a refugiaților după începerea bombardamentelor pozițiile mai mult sau mai puțin oficiale neagă această legătură directă. Ori, fără prea mari eforturi intelectuale sau logistice, se putea anticipa cu ușurință această creștere a numărului refugiaților albanezi. În linii mari, se puteau delimita ușor trei cauze ale acestui fenomen: teama de bombardamente, care nu au ocolit Kosovo și pe albanezii de aici, răzbunarea sârbilor, care își văd țara transformată în praf, și dorința kosovarilor de a se stabili în țări occidentale. Aceste trei pârghii sunt evidente și pot fi analizate ușor dar esențial este faptul că fenomenul era previzibil. < /P>

Tot ușor de prevăzut era și întărirea poziției lui Slobodan Miloșevici după declanșarea, la propriu din cer senin, a acestui război nu al întregului popor ci împotriva unui popor întreg. Istoria este plină de exemple în care pericolul extern și “patria în pericol” a întărit poziția unor dictatori suportați cu greu de către popor. De patru decenii, Castro domnește peste o țară în permanentă stare de asediu iar Saddam Hussein a rămas la Bagdad timp de câteva mandate de președinte american. În timp ce în Cuba opoziția, câtă era, era legată ombilical de Washington, în Irak nici măcar cu sprijin american consistent nu se poate închega o opoziție. Dacă prin bombardamente se caută crearea unui curent anti-Miloșevici care să conducă țara în viitor, atunci bombrdamentele vor continua mult și bine.

Cu nimic nu-i stă mai prost Alianței decât cu aerul triumfalist din aceste zile și cu duritatea de a nu accepta nici o îndoială asupra justeței deciziei sale, nici o critică la adresa rezultatelor, nici o sugestie privind posibilele sale greșeli.

NATO și SUA au ales cea mai neinspirată soluție, mai ales că veneau după o pace Dayton aplicată cu succes în Bosnia. Este de necontestat că sârbii se fac vinovați de masacre greu de acceptat, atât în Croația și Bosnia cât, probabil, și în Kosovo. Era necesar ca marile democrații ale lumii să nu accepte așa ceva în Europa, în acest secol, dar modalitatea de acțiune este dintre cele mai neinspirate. Ce ar fi trebuit să facă? Asta ar trebui să spună giganții analizei politice, serviciile de informații, oamenii politici, factorii de decizie militară. Poate, peste timp și timpuri, vom afla și ce a fost atât de puternic și necunoscut nouă în spatele deciziei de a bombarda o țară întreagă pentru a face respectate drepturile colective ale unei minorități. Își poate cineva închipui că sârbii și albanezii vor mai trăi pașnic în Kosovo?

 

 

Rusia? China?

Conflictul NATO-Iugoslavia a permis radiografierea exactă a situației actuale a Rusiei. De mai mult timp exista impresia că aerele de mare putere ale Rusiei sunt bune doar să umfle un balon de săpun. Reacția Rusiei în această criza a fost una dintre cele mai penibile. Pe lângă faptul că diplomația rusă nu a produs nimic interesant în aceste momente, nici alte pârghii nu au funcționat: disuaziunea militară a devenit străină Rusiei, înțelegerile cu establishment-ul occidental sunt pur decorative, Consiliul de Securitate și ONU sunt amintiri ale unui trecut apus. Jocul de-a marea putere creează în Rusia mimetisme din cele mai penibile (vezi tentativa de “impeachment” de la Moscova) care nu mai sperie pe nimeni. Rusia este o țară parazitată de corupție și paralizată de nevoia de dolari. Pericolul rusesc este acela al unei imploz ii și nu al unei explozii. Și asta au înțeles, în primul rând, americanii și germanii care tratează imperiul ca pe un uriaș senil. Adevărata contrapondere, singurul sâmbure de bipolaritate, este oferit de către China care este supusă, la rândul ei, la o testare a forței pe plan internațional. Escalada acțiunilor anti-chinezești dă apă la moară sugestiilor că bombardarea ambasadei chineze din Belgrad a fost intenționată pentru a măsura reacția Beijing-ului și a dovedi chinezilor că nu pot face nimic altceva decât să-și strige și să-și înghită furia. În rest, totul seamănă cu o măsură politică în genul campaniilor pro sau anti promovate de doamna Albright. În treacăt fie scris, Rusia și China sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate, sunt “ceilalți”, neoccidentalii, din acest grup de cinci lideri supremi ai lumii. Acum, Consiliul este creierul încă viu al unui organism – ONU- aflat în moarte clinică, dar nici despre el nu se știe cât va mai fi ținut în viață.

 

România, vecina Iugoslaviei ‘99

În România, criza din Iugoslavia a produs o puternică dar explicabilă diviziune în rândul societății. Unii sunt visceral anti-NATO și pro-sârbi, alții îi susțin pe vecinii noștri fără a fi ostili Alianței. Din prima categorie fac parte nostalgicii cripto-comuniști dar și o serie de publicații, în frunte cu “Cotidianul”, care totuși nu se poate spune că împărtășesc aceste opțiuni poilitce. Dezamăgiții celei de a doua categorii sunt foștii susținători fervenți ai intrării în NATO care probează acum reacția omului simplu ce se simte amenințat de ce li se întâmplă sârbilor. Tot aici putem plasa și opoziția politică moderată, în special PDSR-ul, partid care a inițiat, orice s-ar spune, procesul integrării în NATO.

La extrema opusă se află susținătorii cu arme și bagaje ai noii fețe a NATO. Ei sunt, în special, politicienii puterii și cei apropiați lor. Ei sar, de multe ori, peste cal și-i depășesc chiar pe membrii vechi și de prim rang ai NATO. În comparație cu poziția imprimată de acești politicieni ultrazeloși din afara NATO, Grecia pare o țară ostilă organizației din care face parte, totuși, de mai bine de patru decenii. Deși, la început, conducea această tendință, președintele Constantinescu a cedat locul ministrului de externe, Andrei Pleșu, amintindu-și de echidistanța care i se cere și de faptul că anul care vine este unul electoral iar criza din Iugoslavia este un teren politic și de imagine minat pe fiecare centimetru. Completăm cadrul cu ministrul de profesie Babiuc, un maestru-gafeur al declarațiilor, ce l care spunea că are pârghiile legale care să-i permită să arunce armata pe mineri chiar înainte ca acest cadru legislativ să fie creat de către președinte, împreună cu Parlamentul, adus de pe la case, și Monitorul Oficial, care lucrează noaptea. Oamenilor politici de la putere li se reproșează că sunt mai belicoși decât NATO, că dau mai mult decât li se cere. Acordul de survol integral al României a fost adoptat exact în preziua plecării impozantei delegații române la summit-ul de la Washington, ca un peșcheș cu care aceasta a fost dotată, tot așa cum naiv s-a crezut că Tratatul cu Ucraina, semnat în pripă, va duce România în NATO încă de la Madrid.

În grupul pro-NATO îi găsim și pe raționaliști, care consideră că este intolerabil ce se întâmplă în Kosovo, că trebuia să se intervină, chiar că NATO și Uniunea Europeană să fie purtătorii de cuvânt ai lumii civilizate dar modalitatea de acțiune la care a apelat Alianța este considerată nepotrivită și chiar periculoasă. Din această perspectivă am scris cele prezente.

 

Va rog sa scrieti observatiile dvs. in spatiul de mai jos. 
Parerile coerent exprimate, chiar daca contrazic prezentul articol, vor fi atasate la sfarsitul lui daca autorul opteaza pentru aceasta.
Numele:
Adresa de e-mail: 
Comentariu:

Sunt de acord ca acest comentariu al meu sa fie atasat la sfarsitul articolului

DA NU
Acest mesaj apartine autorului articolului (introduceti parola):