< Pagina principala
Biblioteca CAPRI >

Revista presei


Redactia AZI obtine de la Mugur Isarescu o cuprinzatoare analiza a starii economiei românesti si o publica în numarul sau din 14 aprilie, dupa Pasti, sa nu le stea cititorilor consumul în gât. Ave, si solutia: "Banca Nasionala a României considera ca, prin politici concertate, de restructurare, monetar valutare, fiscale si de venituri, criza poate fi evitata". Ne-a fost teama ca ar fi ceva mai complicat, care sa depinda de români si guvernul lor.

Daca guvernatorul general al BNR ar parea ca sugereaza ca balmajeala din viata politica este cauza problemelor economice, un alt bancar, de conjunctura, vice-sef la EXIMBANK, sustine programatic ca "În spatele crizei economice se afla criza politica". Autoarea interviului cu Vasile Secares, publicat de CURENTUL din 14 aprilie, o posibila studenta a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, pune întrebari dragi ofensivei declansate de linia noua, mai profunda, a politicii iliesciene sau, mai exact, a puterii post-decembriste, cea care ar putea crea cele mai mari probleme ascensiunii PDSR. Faptul ca Vasile Secares spune lucrurilor pe nume, acum, înseamna ca nu mai are nici o teama de actuala putere, îmbatrânita înainte de vreme. Daca vreti cu tot dinadinsul sa aflati cine poarta raspunderea, cât de dezamagitoare a fost reuniunea de la Cotroceni sau cât de grava este situatia interna cititi numitul jurnal.
Daca nu, cititi ACADEMIA CATAVENCU, nr. 14, cel din Saptamâna luminata, când aflam ce afaceri cu Africa mai face domnul profesor, Banca Internationala a Religiilor si Dinu Sararu.

Un ziar nascut cu greu si degeaba, INFORMATIA DE PRÂNZ, are din ce în ce mai multa informatie si, de când  chiar masivul director general a iesit în strada cu taraba pentru a-si vinde publicatia, chiar citim câteva articole. Al noualea sau numar, cel din 7-8 aprilie,  prezinta o serie de subiecte interesante, chiar daca la scriitura se mai poate lucra. Sa spunem câteva ideii: cât ne costa Catedrala Neamului, biserica din spatele presedintelui, la propiru, CDR-ul pe cale de disparitie?, imigrantii blocati în România. Noua revista a lui Sârbu ne anunta noua revista a lui Vântu. Vechi sunt doar numele vehiculate.

Ziarele abunda, de la începutul razboiului împotriva Serbiei, de corespondente de pe frontul care a devenit aceasta tara. COTIDIANUL din 5 aprilie publica, sub semnatura lui Richard Holbrooke, un colaj de sabloane propagandistice cu tinta anti-Milosevici. Numindu-l când Slobodan când Milosevici, diplomatul american încearca sa-l scoata pe presedintele
sârbo-iugoslav când idiot, când dictator. Numai într-o singura fraza el utilizeaza doua celebre sabloane. "Parea (n.r. Milosevici) fascinat de computer, si a început sa se joace cu joystick-ul pe harta Bosniei". Prima imagine propagandistica este cea a primitivului plin de putere, care are drept de viata si de moarte asupra semenilor sai, care este fascinat de computer, semn al civilizatiei, cu care un pusti american nu are nici un secret. Primitivul dictator sârb reactioneaza la vederea computerului cum au reactionat stramosii americanilor la vederea margelelor de sticla aduse de europeni, cam pe vremea când sârbii faceau biserici de o cutremuratoare frumusete.
Al doilea cliseu din aceasta scurta fraza este cel al dictatorului care se joaca pe harta, cu soarta oamenilor si a granitelor. El nu înfige stegulete, nu traseaza frontiere cu creionul bont, ci apeleaza la tehnica moderna, minune mare, nu baga în gura calculatorul ci stie sa-l utilizeze pentru a-si potoli setea de arbitrariu.
Volumul lui Holbrooke, cel putin asa cum reiese din prezentarea din COTIDIANUL, este demn de studiul studentilor la jurnalism, comunicare si chiar istorie. Printre alte sabloane, el preia celebra întâmplare cu Stalin care traseaza viitorul Europei pe un servetel si o repeta cu Milosevici în rolul gruzinului si cu Bosnia în rolul vechiului continent.

Tot COTIDIANUL, din ce în ce mai anti-NATO dar mai argumentat, publica sub semnatura Marcelei Feraru, un rezumat al temerilor ca Parisul ar fi mai aplecat spre Belgrad. Titlul este edificator dar cam nesustinut de continut: "Franta îi lasa pe americani sa se compromita în Europa". Se pare ca altii care se compromit în Europa, tot prin conflictul din Iugoslavia, sunt
românii. Vezi COTIDIANUL din ultimul timp sau, mai exact, cel din 10-11 aprilie.
 

ROMÂNIA LIBERA si-a luat noi colaboratori. În numarul sau din 2 aprilie, ziarul "jumatate publicitate-jumatate lucruri placute puterii" publica un "articol scris în exclusivitate pentru România libera de dl. Robin Cook, ministrul de externe al Marii Britanii". Titlul este o recunoastere care contrasteaza cu stilul triumfalist al continutului: "Acum nu putem sa cedam". Articolul dovedeste ca Robin Cook este, într-adevar, un politician, nu un analist si nici macar un jurnalist.

Din CURENTUL din 2 aprilie aflam ca Grecia va propune, la Washington, primirea României în NATO, alaturi de Bulgaria si Slovenia, chiar daca acest lucru nu este prevazut în programul summit-ului. Asta ne aminteste ca la Madrid vocea Greciei nu s-a auzit deloc, ceea ce a însemnat o sustinere a variantei americane desi toti oficialii greci  care trecusera pe la Bucuresti declarasera ca nu au dorinta mai mare ca intrarea României în NATO, în primul val. Ne este teama ca si la Washington vocile care au vorbit la Bucuresti au sa taca. Singurul motiv pentru acordarea de încredere posibilului sprijin grec este politica Atenei din ultimul timp, care a facut ca sârbii sa-i fâlfâie steagul, alaturi de cel al lor, la manifestarile de protest.
 

Nota: toate informatiile continute in acest articol apartin de drept publicatiilor citate.