< Pagina principala
Biblioteca CAPRI >

Revista presei

 

 
 
 

AZI, 21 iunie 1999. Pe aceia?i pagina, a treia, ziarul il citeaza pe Victor Ciorbea cu urmatorul semnal de alarma: România tinde sa devina un stat de tip mafiot. Este un articol în stanga, jos. Depinde cum interpretezi pagina. Daca o luam a?a cum ne uitam noi, cititorii, exact lînga acest articol, in dreapta, tot jos, este un articol despre PDSR care il citeaza pe Ion Iliescu cu un alt semnal de alarma: Coruptia a ajuns politica de stat. Nu negam realitatea constatarii dar ne sperie ideea ca o formuleaza oameni care au fost in vârful puterii, care ar fi trebuit sa se opuna dezvoltarii acestui fenomen. Din pacate, nici unul dintre cei doi oameni politici nu au recunoscut existenta sa cât timp erau in capul treburilor. De?i cele doua constatari atat de asemanatoare sunt despartite de doar cativa centimetri, pe cei doi oameni politici pe care ar trebui sa-i desparta un intreg esichier politic in mod sigur ii separa un scrutin general.

JURNALUL NATIONAL, 23 iunie 1999. Daca ati uitat cine este si ce a facut Sever Muresan, cititi articolul “Romania cu paguba, Elvetia cu Muresan”. Pe o pagina intreaga ni se amintesc faptele sale de bani si banci, cu o documentatie remarcabila si o memorie de dinozaur. Dar nici acum nu am inteles de ce doua regimuri l-au tinut in palma de a trebuit sa cedeze nervos ungurii, sa-l aresteze si sa arate la toata lumea ca in timp ce ei sunt un regim sigur, european, noi nici escrocii nu ni-i controlam.

AZI, 18-19 iunie 1999. Dupa o matura chibzuinta, cu un aer acuzator, Adrian Nastase dezvaluie secretul succesului celor care au castigat alegerile in 1996 si vor sa repete isprava: Constantinescu va conta in alegeri pe ONG-uri, servicii secrete si imperiul mediatic. In completarea acestui articol este publicata stirea inaugurarii unui ONG PDSR-ist, Institutul de Studii Social-Democrate. Urmeaza, conform formulei, servicii secrete private si ceva publicatii, radiouri, televiziuni.
 

ROMANIA LIBERA, 22 iunie 1999. Opinia lui Octavian Paler despre rayboiul din Iugoslavia sunt cunoscute. In editorialul din acest numar aflam parea sa despre evolutiile post-bombardamente din tara vecina si atat. Sunt intrebari care ii chinuie pe cei care mai citesc si isi mai amintesc de Europa inceputului anilor 90 si ar fi pacat sa vedem in argumentele sale o pozitie antiamericana sau antioccidentala. Poate nici macar anti CDR-ista desi editorialul se incheie astfel: Daca Occidentul are scuza ignotantei, “legitimistii” nostri n-o au. Ei puteau sa prevada ce se va intampla dupa ce NATO va deschide, cu bombe, cutia Pandorei in Balcani. Au preferat, insa, sa fie miopi si slugarnici, in loc sa incerce sa explice liderilor occidentali cum arata Balcanii vazuti de aproape. Am incheiat citatul si am dat repede paginile pana la a patra unde subiectul continua sa fie analizat, intr-o perspectiva internationala, constructiva, in articolul “Kosovo, un test pentru Europa”.
 

Nota: toate informatiile continute in acest articol apartin de drept publicatiilor citate.